«

»

Dub 05

Ohlédnutí za letošní uzávěrkou přestupů

Velmi proslulá uzávěrka přestupů v NHL přinesla Tampě hned několik velkých změn, ačkoliv v den „D“ uskutečnila jen jednu výměnu. Avšak i ta měla na tým velký vliv a zapříčinila další potřebné přesuny mezi hlavním týmem Bolts a záložním celkem v Syracuse. Až čas ukáže, jestli Yzerman nesáhl vedle.

První výměna, den před uzávěrkou, byla čistě z ekonomického hlediska. Obránce Marc-André Bergeron byl poslán do Caroliny Hurricanes a opačným směrem přišel Adam Hall a 7. kolo draftu 2013. Bergeron letos trávil více času jako zdravý náhradník, než aktivní člen soupisky a proto byl tento krok dlouho očekávaný. Jeho cena byla taktéž minimální. Získaný Adam Hall byl okamžitě umístěn na waiver list, odkud si ho o den později stáhla Philadelphia Flyers. Tampě tak nejen vznikl větší finanční prostor o téměř dva miliony, ale navíc se zbavili dvou nepotřebných hráčů.

Druhá výměna přišla až v poslední možný den. Při prvním pohledu se mohl leckdo zděsit. Steve Yzerman se totiž rozhodl vyměnit miláčka fanoušků, talentovaného forvarda Cory Conachera a 4. Kolo draftu 2013 do Ottawy Senators, aby mohl naopak získat perspektivního brankáře Bena Bishopa. Proč odešel zrovna Conacher, ve kterém většina fandů viděla budoucnost ofenzívy Bolts? Odpověď je sice komplikovaná ale vcelku jednoduchá.

Conacherovo statistiky jsou velice zkreslené úchvatným začátkem sezóny, kdy měla skoro polovina soupisky téměř dva body na zápas, mezi ně patřil i Conacher. Jeho bodové hody však brzo skončily, začal se trápit a s jeho výkony klesal i čas na ledě. Guy Boucher kritizoval jeho obrannou hru a viditelně se to nezlepšilo ani po příchodu Jona Coopera, který ho mimochodem velmi dobře zná z Norfolku, kde patřil k hlavním postavám úspěšného tažení za Calder Cupem. Názor Jona Coopera mohl tedy sehrát klíčovou roli.

Samozřejmě, Conacher je mladý a většina kariéry leží před ním, přichází však další důvody. Tampa neměla v útoku problém, branky střílela s Conacherem i bez něj a s povolným Tylerem Johnsonem bylo v týmu už nějak moc malých hráčů. Navíc právě Johnson ukázal, že by mohl být mnohem lepším hráčem, než je Conacher. Mathieu Garonovi se v poslední době nedaří a s absencí Anderse Lindbäcka bylo potřeba získat dalšího kvalitního gólmana. Nyní je už víceméně jasné, že Garon po sezóně v naší organizaci končí a mezi Bishopem a Lindbäckem vznikne potřebná konkurence.

To bylo z přestupového kolotoče vše a pak přišly na řadu přesuny z vlastních zdrojů, tedy ze záložního celku Crunch. Do AHL se vrátil brankář Cédrick Desjardins, jehož následoval zadák Andrej Šustr a útočníci Mike Angelidis a Ondřej Palát. Naopak do hlavního týmu byl povolán znovu Dana Tyrell a s ním přišel i nadějný střelec Brett Connolly, který měl u Crunch nabrat sebevědomí.

Soupiska má tak po uzávěrce dosti pozměněnou strukturu. S navráceným Vincentem Lecavalierem a Natem Thompsonem, jemuž po zápase c Carolinou skončil dvouzápasový trest, budou mít Lightning mnohem větší palebnou sílu. Pokud navíc Bishop bude podávat podobné výkony, jako podal ve svém prvním utkání, Play-Off by nemuselo být až zas tak ztracené.