«

»

Bře 24

Hlavní kouč Guy Boucher byl vyhozen!

Dlouho očekávána věc se dnes ráno stala skutečností. Již bývalý hlavní kouč Lightning Guy Boucher nedokázal dostat mužstvo na vítěznou vlnu i přesto, že měl k dispozici spoustu kvalitních hráčů. Odchod Bouchera z organizace Blesků se prorokoval už od poloviny letošního února. V tuto chvíli je to oficiální, černé na bílém.

Klub měl začátek sezóny velmi nadějný. Vévodil Východní konferenci a patřil k nejlépe skórujícím týmům, pak ale přišel zlom a Tampa začala prohrávat jeden zápas za druhým. Spousta proher o jednu branku, další vítězná série byla v nedohlednu. Od startu února se Tampa prakticky už nevrátila do původní formy a zvěsti o vyhazovu Guye Bouchera se začaly šíři skoro na každém rohu. Generální manažer Steve Yzerman však stále doufal, že tým ještě probere.

Včerejší katastrofální zápas s Ottawou Senators byl pro legendárního Yzermana pravděpodobně poslední kapkou. Bolts naprosto nezvládli první třetinu a jako ve valné většině letošních zápasů začali hrát až v poslední třetině. Boucher vše pohřbil ještě bezprostředním rozhovorem po zápase, kdy byl s výkonem svých svěřenců očividně spokojen i přesto, že prohráli 5-3. Mnoho fanoušků volalo po odvolání Bouchera, až dnes je Yzerman vyslyšel.

Asistenční zástupci hlavního kouče Martin Raymond a Dan Lacroix v týmu zatím zůstávají. Dnes se budou muset proti Winnipegu Jets obejít bez svého vůdce. Tampa Bay zatím hledá náhradu na tento post a mometálně je zde několik možných kandidátů. Nejvíce se skloňují jména Lindy Ruffa a Jona Coopera.

Lindy Ruff byl nejdéle sloužícím hlavním trenérem vůbec. Dlouhých patnáct let rozdával pokyny svým hráčům na střídačce Buffala Sabres. Šavlím se letos nedaří stejně jako nám a proto vedení Buffala vyhodilo Ruffa už mnohem dříve. Zkušený kouč se stále rozhlíží po nabídkách z NHL a nově vzniklá situace v Tampě by mu mohla jednu přichystat. Pravděpodobně by šlo jen o spolupráci do konce toho ročníku. Steve Yzerman a Lindy Ruff se mimo jiné i velmi dobře znají z kanadské reprezentace.

Jon Cooper je v současnosti hlavním koučem našeho záložního celku Syracuse Crunch. Už druhým rokem patří v AHL mezi trenérskou špičku a vše vyvrcholilo loňskou výhrou Calderova poháru. Za zmínku stojí určitě i nejdelší vítězná série v ledním hokeji vůbec. Norfolk Admirals pod taktovkou Coopera vyhrál těžko uvěřitelných 28 utkání v řadě! Ročník 2011/12 ovládl jednoznačně jeho tým. Největším důvodem, proč Coopera nepřesouvat do hlavního týmu Lightning je jasný. Zatímco Bolts svou sezónu už ztratili a víceméně jde jen o to dohrát jí do konce, Syracuse Crunch se chystají na vyřazovací boje a obhajobu titulu. Ztráta Coopera by pro Crunch znamenala katastrofu a Tampu by v této fázi sezóny asi už nezachránila.

Větší naději má tedy angažování Lindy Ruffa, nebo jiného krátkodobého řešení. Jon Cooper by mohl nahlédnout do NHL až po skončení sezóny. Nicméně vyhazov Guye Bouchera je pro Tampu velkou událostí a dalším rokem vpřed.

Guy Boucher přišel do Tampy Bay v létě 2010. Tehdy se od něj očekávaly velké věci. Boucher měl na svém kontě spoustu úspěchů z juniorských lig a AHL. Pro nováčka na postu generálního manažera Stevea Yzermana byl Guy jasnou volbou. Boucher byl proslavený svým taktickým systémem 1-3-1, který neprostupně uzavíral střední pásmo. Lightning v prvním roce jeho působení, tedy v sezóně 2010/11 prorazili bez sebemenších problémů do Play-Off po dlouhých třech letech.

Tampa měla jednu z nejlepších přesilovek NHL a obrana hrála nad své možnosti. Vypadalo to, že floridský celek konečně našel svého hrdinu. Sláva Bouchera začala ještě více gradovat úžasným pochodem Play-Off, kdy je až v sedmém rozhodujícím zápase vyřadil Boston Bruins přímo před branami samotného Finále Stanleyova poháru. Bolts dokázali nejenom otočit špatně vyvíjející se sérii s Pittsburghem ale i rozmetat rivala z Washingtonu jasně 4-0 na zápasy. Po sezóně bylo celé vedení Lightning a všichni jejich fanoušci naplněni optimismem. Začalo se v Tampě opravdu blýskat na lepší časy?

Tvrdé vystřízlivění přišlo hned rok na to v sezóně 2011/2012. Největší příčinou bylo možná naprosté vyhoření veterána Dwaynea Rolosona, nicméně celý tým začal vytrácet svůj náboj a po veleúspěšném předešlém roce se opět nedostali do Play-Off. Pořád tu však bylo několik pozitiv a Boucher se o svou pozici nemusel strachovat. Tampa totiž skončila jen malý kousíček pod postupovou čarou a velkou roli hrálo i ohromné množství zraněných klíčových hráčů.

Navázat na výkony se sezóny 2010/11 se letos nepodařilo už vůbec a tým se ztrácel na dně NHL. Prachbídné výkony, nulové nasazení a mnoho dalšího. Židle pod Boucherem se začala zahřívat. Nepřicházející zlepšení donutilo Steva Yzermana jednat.

Guy Boucher tedy po třech letech v barvách Lightning končí. Teď přichází čas najít náhradu, která pozvedne mužstvo na novou úroveň. Soupiska Lightning obsahuje několik zvučných jmen, je na čase hrát opět hokej, který je adekvátní jejím kvalitám. Kdo nakonec skončí na střídačce Blesků?