«

»

Srp 17

Profil: 6. Riku Helenius

Finský rodák z Pälkäne byl draftován už z patnáctého místa v roce 2006. Tehdejší vedení Blesků s ním mělo velké plány. Po několikaleté odmlce se vrací, v Severní Americe ještě neřekl poslední slovo. Riku dostává nejspíše poslední šanci ukázat, že má na zámořský hokej.

Jeho vývoj se trošku zpomalil zraněním ramene rok po draftu, dal se ale dohromady, aby následně začal svou kariéru za mořem. Sezóna 2008/09 pro něj byla ve znamení cestování, putoval v lize ECHL hned přes tři týmy, nakonec zakotvil v Norfolku. Za náš farmářský klub v pozici dvojky odchytal průměrný ročník, na samém konci ledna si ještě stihl odchytat svůj desetiminutový debut v NHL proti Philadelphii Flyers, kdy musel čelit čtyřem střelám – všechny pochytal. Další rok neměl zájem dělat průměrnou dvojku a proto se rozhodl pro návrat do Evropy. Nejdříve dochytal sezónu ve Švédsku, kde nabral potřebné sebevědomí. Po dalším roce šel k východním sousedům do Finska. V barvách JYPu, jako by ho polili živou vodou. Helenius odchytal famózní ročník, stal se šampiónem finské ligy, byl jmenován do All-Star týmu a obdržel cenu pro nejlepšího brankáře. Jeho super výkonů si všiml i Steve Yzerman, který mu okamžitě nabídl dvouletou smlouvu. Následující rok má v záložním celku Syracuse ukázat, zda konečně naplnil svůj potenciál.

Helenius je vysoký a tuto vlastnost skvěle využívá ve svůj prospěch, především k dobrému vykrývání střeleckých úhlů. Daří se mu efektivně jak ve stoje, tak i ve stylu chytání „motýla“. Na svou velikost je solidně pohyblivý, má perfektní chytání lapačkou. Spoustu trenérů ho chválí pro jeho vyrovnanou duševní hru a soutěživost.

Jednoznačně jeho největším problémem je kontrola odražených puků. Zbytečně moc odrazů a špatně směřovaných. Zajímavostí ale je, že podle samotného Heleniuse nebyl nikdy svými trenéry požádán, aby si tuto činnost hlídal. Další slabinou je jeho tendence zajíždět nesmyslně hluboko do branky.

Pozice: brankář
Chytá: levou
Narozen: 1. březen 1988
Věk: 24
Výška: 190 cm
Váha: 92 kg
Země: Finsko
Získán: Draftován v 1. kole draftu 2006 (15. celkově)
Projektován jako: brankář č.1