«

»

Srp 11

Profil: 13. Tyler Johnson

V osmnácti letech byl průměrným hráčem ve WHL, proto si ho bez překvapení ani nikdo nevybral na draftu 2008. Jenže Tyler se rok od roku zlepšoval, až skončil druhý v bodování ligy a zároveň se stal jejím nejlepším střelcem. Mělo to jeden háček, bylo mu už jedenadvacet let.

Rodák z amerického Spokane po neúspěšném draftu neztrácel hlavu, začal na sobě makat a postupné zlepšování mu vyneslo smlouvu s Blesky. Jen si porovnejme, po prvním roce se zlepšil o téměř třicet bodů, pak o deset až se stal v roce 2011 hvězdou ligy se 115 body (53+62). Yzerman byl v tu dobu nejvíce pohotový a jako první mu nabídl smlouvu, která ho po čtyřech letech vysvobodila z Western Hockey League a poslala do vyšší soutěže AHL. Začátek za Norfolk měl sice trochu pomalejší, pak se ale neskutečně rozjel a sbíral víc jak bod na zápas. Odměnou za tvrdou práci mu byl Calderův pohár. Ze zelenáče v nové lize se z něj stala opora útočných linií Syracuse Crunch.

Johnson je neuvěřitelně rychlý „prcek“. Má výborné zrychlení a i když je o hlavu menší než jeho vrstevníci, bez větších problémů je přebruslí. Nohy nejsou to jediné, co má rychlé, jsou to i jeho ruce, díky kterým dokáže vypálit nebezpečnou střelu odkudkoliv a z jakékoliv situace. Dalším jeho plusem je obousměrná hra. Bez váhání se vrací do svého pásma podpořit obranu, to z něj dělá skvělého hráče na oslabení i na přesilové hry.

Zdálo by se, že je bezchybný, očekávané mínusy se dají ale pouze potvrdit. Pro postup na vyšší úroveň je třeba, aby výrazně zesílil, nabral hmotnost a objem. Se svou výškou nejspíš nic neudělá, ale pořád pro něj bude velkým problémem.

Pozice: střední útočník
Střílí: pravou
Narozen: 29. červenec 1990
Věk: 22
Výška: 175 cm
Váha: 80 kg
Země: Spojené státy americké
Získán: Podepsán jako volný hráč 7.března 2011
Projektován jako: obousměrný útočník