«

»

Srp 10

Profil: 14. Radko Gudas

Společně s Palátem jsou jediní Češi v systému, kteří byli draftovaní až po dovršení věku dvaceti let. Zatímco Palát se málem nedostal na řadu ani v třetím draftu za sebou, Gudas měl nového majitele už začátkem třetího kola. Vzít tyhle dva starší hráče se nám, jak se zdá, nakonec vyplatilo.

Stejně jako Palát i on se dostal okamžitě po draftu do Norfolku Admirals z AHL. Co víc, Radko se stal ihned oporou zadních řad. Před draftem se mohl pochlubit bohatými zkušenostmi z české extraligy, kde stihl odehrát 14 utkání za Kladno. Na podzim roku 2009 se zúčastnil i výcvikového tábora LA Kings, smlouvu však neobdržel. Po dvou letech v American Hockey League už si vybudoval své jméno drsného zadáka a má velkou šanci dostat se do NHL. Tuto sezónu bude nejspíš jen občasným call-upem (povolání), ale do budoucna má reálnou šanci na pravidelný start za Blesky. Projektován je jako defenzivní bek do třetího páru, avšak s tvrdou hrou světového formátu.

Gudas získal už během draftu pověst jednoho z nejvíc hitujících hráčů výběru. Těžce soutěživý hráč a to i přes svou malou výšku využívá své tělo k blokování střel i protihráčů. Skauti jeho počínání v zápasech přirovnávali k chování pitbula. Po jednom roce ve WHL byl jmenován do druhého All-Star týmu a to částečně i proto, protože má mimo zdrcující fyzické hry i kvalitní mobilitu a slušnou schopnost vést puk.

Práce s pukem je považována za celkem chudou a jeho rozhodování potřebuje více upřesnění. Vzhledem k tomu, že byl na draftu o dva roky starší než většina ostatních hráčů, mohli jste už předem částečně vědět, co od něj lze očekávat. Větší asi už moc nebude, silný je dost a navíc jeho houževnatost značně kompenzuje tento výškový problém. Úkolem Gudase není střílet góly ani zakládat protiútoky, nýbrž níčit protihráče, blokovat střely a zabránit jim v jakýchkoli gólových šancí – a právě tohle mu jde skvěle.

Pozice: obránce
Střílí: pravou
Narozen: 5. červen 1990
Věk: 22
Výška: 180 cm
Váha: 94 kg
Země: Česká republika
Získán: Draftován ve 3. kole draftu 2010 (66. celkově)
Projektován jako: top6 obránce