«

»

Srp 07

Profil: 17. Ondřej Palát

Ostravskému rodákovi je už jedenadvacet let, draftován byl až loni, prošel tak draftem 2009 a 2010 naprosto bez povšimnutí, a to se ještě na poslední chvíli dost zapotil, protože Blesky si ho vybraly až na samém konci draftu, čtvrtého od konce. Dalším pozitivem byl okamžitý přesun do AHL.

První sezónu za tým z QMJHL Drummondville Voltigeurs měl průměrnou, vzhledem k ostatním talentům možná lehce podprůměrnou, proto není divu, že na draftu nevzbuzoval příliš pozornosti. Jestliže se vrátíme ještě dál do minulosti, do ročníku 2008/09, nebýt nevydařeného Mistrovství světa do osmnácti let, možná by se volby na vstupním draftu přece jenom dočkal, protože za Vítkovice do dvaceti let odehrál velmi slušný rok. Jeho raketový vzestup načal příchod loňské osmičky draftu Seana Couturiera. Oba dva měli shodně bodů, Palát byl však nejlepším střelcem klubu a v bodování ligy byl na čtvrtém místě. Protože si většina skautů myslela, že jeho obrovský bodový skok má na svědomí jen díky Couturierovi, vydržel nám až do sedmého kola, nutno podotknout, že málokdo draftuje už dvacetiletého hráče.

Loni se připojil ke spanilé jízdě Norfolku za Calder Cupem. V týmu šampiónů se zařadil mezi bojovníky třetí až čtvrté lajny. Všechno o co se na ledě snaží, je skórování. Získali jsme hráče s osvědčenými dovednostmi, z nichž jednoznačně vyčnívají jeho zakončovací schopnosti, na jeho mladý věk už také s mnoho zkušenostmi. Palát by měl Lightning dát minimálně hloubku v depth útočnících v AHL.

Palát není žádný obr, kolikrát ale hraje způsobem, jako by byl snad ještě menší. Pokud se chce dostat na další úroveň v profesionálním hokeji, je třeba, aby byl výrazně silnější a robustnější.

Pozice: levé křídlo
Střílí: levou
Narozen: 28. březen 1991
Věk: 21
Výška: 179 cm
Váha: 80 kg
Země: Česká republika
Získán: Draftován v 7. kole draftu 2011 (208. celkově)
Projektován jako: depth útočník