«

»

Čvc 30

Profil: 24. Jaroslav Janus

Nyní se podíváme na čerstvého vítěze Calder Cupu, jako součást vítězného tažení Norfolku Admirals. Slovenský rodák z Prešova dělá rok co rok mimořádně pokroky. Na draftu 2009 byl sice značně opomenut a dostal se na řadu až v polovině šestého kola, nic to nemění na tom, že má v sobě ohromný potenciál.

Důvodem pomyslného propadu na vstupním draftu v roce 2009 budou na vinně jeho slabé statistiky z Ontario Hockey League. Za Erie Otters dostával solidní porci zápasů, nějak výrazně ale svůj tým netáhl. Očividně to nezastrašilo vedení Lightning a Janus se v sezóně 2009/10 podíval na pár zápasů do AHL, kde jeho čísla ve statistikách nabrala pořádný spád. Bylo téměř jasné, že do OHL se nemá cenu vracet. Další ročník se mírně zhoršil a šel proto hájit svatyni Floridy Everblades z ECHL, nicméně hned další rok se podíval do Norfolku nastálo. V pozici dvojky za Dustinem Tokarskim si odchytal víc než solidní ročník, připojil se k úžasnému vítěznému tažení a stal se vítězem Calder Cupu.

Janus není žádný velikán, svým agresivním stylem chytání ale tento „handicap“ poměrně dobře kompenzuje. V brankovišti se pohybuje jako ryba ve vodě a proto kolikrát vypadá mnohem větší, než je. Pravděpodobně jeho největší kvalitou je jeho duševní hra, respektive jeho psychická vyrovnanost. Nic moc ho nerozhodí a proto exceluje nejvíce ve vypjatých zápasech, kde jde o hodně. Chytá klasickým stylem motýla. Jeho úroveň dovedností by mu mohla v budoucnu přinést start v NHL, pokud dostane potřebnou příležitost.

Záporem bude nejspíše jeho rychlost. Dokáže se sice velmi obratně pohybovat v brankovišti, rychlost v přesouvání by ale bylo třeba zlepšit. Mimo to také až příliš často puky odráží, což vede k častým dorážkám. Na škodu by ani nebylo zlepšení ve vybírání správných pozic. Trendem v NHL jsou mohutní brankáři, Janus ale i přes svou velikost dokáže svému týmu dát šanci vyhrát.

Jeho budoucnost v organizaci je ale přesto nejistá. Janus ještě neobdržel prodloužení kontraktu a možná se tak ani nestane kvůli současné situaci gólmanů v Tampě. Z Finska se totiž vrátil talent Riku Helenius, jenž bude minimálně jeden rok dělat konkurenci Dustinu Tokarskimu. Posílat Januse do ECHL nemá význam, v úvahu tedy přichází odchod do Evropy, přesněji do ruské Kontinentální hokejové ligy nebo propůjčení jeho služeb jinému celku AHL.

Pozice: brankář
Chytá: levou
Narozen: 21. říjen 1989
Věk: 22
Výška: 183 cm
Váha: 88 kg
Země: Slovensko
Získán: Draftován v 6. kole draftu 2009 (162. celkově)
Projektován jako: depth gólman